MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Varga Alexandra: Gondolatok egy hadifogolynapló kapcsán

rezume-vargaalexandraVarga Alexandra vagyok az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási intézmény Vörösmarty Mihály Tagintézmény 8.a osztályos tanulója. Harmadik alkalommal készítettem KGYTK dolgozatot.

Dolgozatom címe: Gondolatok egy hadifogolynapló körül, amelyben Végvári Lajosnak, a II. világháború egyik névtelen hősének állítok emléket.

Izgalommal töltött el, amikor megtudtam, hogy létezik egy napló, amit a világháború egyik résztvevője írt az akkori eseményekről. Végvári Lajos hadifogságban írt naplója, iratai és fotói segítségével valamint történelem tanárnőm irányításával kezdtem neki a világot még a mai napig is a legjobban meghatározó időszak, egy egészen más szemszögből megközelített felderítésének.

A napló elolvasása után, a képeket, újságcikkeket nézegetve megfogalmazódott bennem a kérdés ki is volt valójában Végvári Lajos. Hogy kérdéseimre választ kapjak, tanárnőm segítségével felkerestem a fiát, Végvári Leventét és megkértem, adjon nekem interjút. A beszélgetésre 2012 decemberében került sor. A család rendelkezésemre bocsátotta Végvári Lajos ezen időszakhoz kapcsolódó személyes iratait, dokumentumait is. Az interjú és a kapott dokumentumok segítségével állítottam össze Végvári Lajos életútját.

A történelmi háttér felderítéséhez a szakirodalomban búvárkodva gyűjtöttem anyagot. Végvári Lajos katonai szolgálata során számtalan fotót készített, melyek hátoldalán megnevezte azokat a helyeket, ahol egységével áthaladtak, gyakran megnevezte a képen látható személyeket és eseményeket is. Az itt olvasható adatok alapján adom meg egységének útvonalát a keleti fronton, azt is leírva mit láttak, tapasztaltak katonáink. A Függetlenség című újság 1943. szeptember 8. számában cikk jelent meg „A téli csata magyar hősei” címmel. A Don mentén, 1942-43 telén harcok magyar katonáiról szól a híradás, akik hősiességükkel társaik életét mentették meg. Egyikük Végvári Lajos, utászzászlós, a hadifogolynapló írója. E cikket is felhasználtam dolgozatomban.

Legfontosabb forrásom Végvári Lajos hadifogságban írt naplója, melyből rekonstruálni tudtam a hadifogolytábor mindennapjait, azokat az érzéseket, gondolatokat, melyek a tábor lakóit foglalkoztatták.

Nagyon élveztem az időt, amit ezzel a munkával töltöttem, nem csak azért, mert rengeteg kérdésemre választ kaphattam, azért is, mert ez egy olyan egyedülálló téma, amely igazán megérinti és közelebb hozza az embereket a történelemhez.