Aktuális
XXIV. Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája
Próbáld ki az első lépéseket a Nobel-díj felé vezető úton!
Jelentkezési határidő: 2024. november 5.
További letöltések:
Plakát letöltése
KGYTK 2023/2024 archívum:
Beszámoló letöltése
Versenykiírás 2023/2024-es tanév
Versenyszabályzat
Meghívó
KGYTK online felkészítés
Országos döntő eredmények
Szekeres Zsófia
Minden ünnep alkalmával húsleves az ebéd nálunk. Sajnos, nem mindig jutunk hozzá a házi csigához, anya meg nem tudja, hogyan kell csinálni.
Családunknak a házi csigatésztához való ragaszkodása sarkallott a témában való kutatásra. A következő kérdésekre keresem a választ:
Foglalkoznak még ezzel a városban?
Miben különbözik a házi készítésű és a gyárban készült csigatészta?
Régen hogyan és mikor készítettek az anyukák csigatésztát?
Az adatok és ismeretek összegyűjtésére a következő lépéseket tettem:
- Látogatás a helyi könyvtárba és múzeumba és az ott található dokumentumok
feldolgozása.
- Csigakészítő gyáraknak írásbeli kikérdezése csigatészta készítő eljárásaikkal
kapcsolatban.
- Látogatás a helyi tésztagyárba és a tulajdonossal interjú készítése.
- Ma is aktív csigakészítő nénik felkutatása a városban, szóbeli kikérdezés segítségével információ gyűjtése tapasztalataikról, emlékeikről.
Megtudtam, hogy kutatási engedéllyel megnézhetünk ki nem állított anyagokat a múzeumban.
Megtapasztaltam, hogy a gyári technológiák titkosak is lehetnek. A házi készítésű csiga nagyon lassan készül, és különleges értékeket hordoz magában. Közösségeket kovácsolt össze a lagzik alkalmával, illetve nemes célokat szolgált, amikor városunk asszonyai pergették a csigát. Végül, de nem utolsó sorban megtanultam tésztát gyúrni és csigát pergetni. Természetesen még nagyon- nagyon sokat kell gyakorolni a mozdulatot. Sajnálom, hogy megszűntek a csigacsináló körök városomban és nincs aktív közösség, ami fenntartaná ezt a hagyományt. Biztosan sokan készítenek otthon, maguknak csigatésztát. De mégiscsak kellemesebb lehetett együtt neki gyürkőzni a nagy feladatnak.