MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Szabó Petra Iringó

rezume-szabopetrairingoDolgozatom témájául egy debreceni csapágygyártó nagyüzemet választottam - az FAG Magyarország Ipari Kft - t. Mivel tudtam, hogy a csapágyakról a mindennapi életben kevesen hallottak, szerettem volna bemutatni a csapágygyártás folyamatait és a gyár történetét. Az érdeklődésem akkor alakult ki a téma iránt amikor, nagynéném bevitt minket a testvéremmel gyárlátogatásra az FAG Magyarországhoz. Mivel ez számomra nagyon érdekes volt, szerettem volna másokkal is megosztani azt, amit én láttam és hallottam, valamint többet megtudni gyárról.

A következő kérdésekre kerestem a választ:

- Hogyan készítik a csapágyakat?

- Milyen fajtái vannak?

- Mi a szerepük a különböző csapágyaknak?

- Mikor alakult a FAG Magyarország?

- Vannak-e a cégnek kapcsolatai külföldi partnerekkel?

 Ezekre a kérdéseimre a szakirodalom tanulmányozása, a gyárlátogatás során szerzett tapasztalatok és Szabó Péterrel a gyár igazgatójával készített interjú segítségével igyekeztem megtalálni a válaszokat. Kutatásom során kiderült, hogy Friedrich Fischer volt a gyár megalapítója. Magyarországon az FAG az 1920-as években jelent meg először golyóscsapágyaival.

A gyárlátogatás során megnézhettem a csapágy részeit, csoportjait különböző szempontok szerint. Bebizonyosodott, hogy a csapágy szerepe mennyire szerteágazó és mindennapi életünk milyen nehéz lenne nélküle. Megnézhettem a csapágyak gyártási folyamatát is.

Dolgozatom készítése során sok érdekes, új ismeretet szereztem. Érdekes világba tekinthettem be gyerekként. Szerettem volna dolgozatommal felkelteni a gyerekek érdeklődését a szakma iránt. A jövőre ugyanezzel a témával szeretnék foglalkozni, csak egy külföldi gyár történetéről írnék.