MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Aktuális

 

 

Versenykiírás 2023/2024-es tanév

Versenyszabályzat

 

 

Az előadásokról készített videófelvételek megosztásának határideje: április 17. szerda.

A megosztás helye: kutatogyerekek@gmail.com

 

 

Kun Tamás: Kétéltű csodák, a békák

rezume-kuntamasEgészen kicsi korom óta szeretem az állatokat. Életem első békáját az anyukám adta a kezembe, nagyon különös élmény volt. Meglepődtem, amikor rájöttem, hogy a felnőttek többsége fél a békáktól. Elhatároztam, hogy utánajárok annak, milyen békafajok élnek a Földön és itt, Magyarországon. Szeretném megismertetni mindenkivel, ezt a hasznos, egyszer pici, máskor óriás kétéltű teremtményt, és bebizonyítani az embereknek, milyen hasznosak, és nagyszerű állatok a békák!

Megfigyeléseimet 2012. június 16-án kezdtem el lakóhelyemen, Heréden az esővíz elvezető csatornában. 2012. július 09-én a szárazság miatt már alig volt víz a csatornában. A legnagyobb ebihalak mérete ekkor kb. 2 cm volt, kifejlődtek a hátsó lábaik. Néhány nappal később a csatorna a hőségtől teljesen kiszáradt.

A kétéltűek két nagyobb csoportba tagolódnak. A farkos kétéltűeket nálunk egy család 5 faja, a farkatlan kétéltűeket vagy békákat 5 család 13 faja képviseli. Valamennyi védett. A trópusi őserdőkben sok fajjal elterjedt levelibékafélék közül nálunk egyetlen, hasznos rovarpusztító faj, a zöld levelibéka fordul elő. Leghasznosabb kétéltűink az éjjel aktív, rovarokkal és kerti, meztelen csigákkal táplálkozó varangyok.

Kérdőívet állítottam össze a békákról évfolyamtársaim számára. Szerettem volna megtudni, hogyan viszonyulnak kortársaim a békákhoz, mennyire ismerik a hazai fajokat. Azt feltételeztem, hogy többen undorodnak, félnek a békáktól. Igaz, hogy több lány érzi ezt, de inkább kíváncsiság vezeti őket. Ez azért jó, mert nem fogják bántani ezeket a védtelen kis állatokat.

A kétéltűeket számos hatás veszélyezteti, ezért többféleképpen is felhívják védelmükre a figyelmet. A Varangy Akciócsoport Egyesület az ELTE Természetvédelmi Klub részeként 1986-ban alakult. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2013-ban a barna ásóbékát választotta az év kétéltűjének.

A táplálékláncban minden élőlény fontos szerepet tölt be. A lárvákat eszik a halak, vízimadarak, a rovarokat a ragadozó halak, békák. Ezeket tizedeli a gólya és néhány ragadozó madár. Ha ennek a láncnak csak egyetlen tagja sérül, felborul az egyensúly, ami súlyos következményekkel jár. Védjük, óvjuk meg a békákat!