MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Garancz András: Ami befolyik, az rögtön kifolyik?

rezume-garanczandrasTavaly az életet adó forrással foglalkoztam. Már akkor felmerült bennem a kérdés.

Hogyan és milyen szinten lehet a vizet tisztítani és hol lehet újra fölhasználni?

Ezért vizsgáltam dolgozatomban a vizet szennyező tényezőket és a szennyvíztisztítás lehetőségeit. Kísérleteket végeztem. Ellátogattam az egri szennyvíztisztító telepre. Riportot készítettem Varga Zoltán divízió vezetővel, és Horváth Jánossal nyugalmazott szakemberrel. A munkám egy körforgás: a lázbérci víztározónál indult és most ott fog befejeződni, ahová egy képzeletbeli szennyezett vízcsepp, tisztítás után visszajut a természetbe.

A Föld felületének közel 71%-át víz borítja, újabb felmérések szerint ennek már csak 1%-a az édesvíz és annak 1%-a található a felszíni vizekben. Ez döbbentett rá, hogy mennyire fontos a talajban lévő vizek újrahasznosítása. Minden anyag, ami bejut a talajba, bekerül a vizünkbe? Ennek bizonyítására fizikai kísérleteket végeztünk Ildikó nénivel. A különböző helyekről begyűjtött vízminták vizsgálata után arra a következtetésre jutottunk, hogy az egri patak vize a legszennyezettebb. Mi minden juthat bele?

Iskolába menet minden reggel megcsodálhatom az egri Vécsey-völgy frissen megépült csapadékvíz elvezető árok rendszerét, amely lakóhelyem előtt haladva közel 1 kilométeren keresztül kanyarogva végül az Eger patak vizébe fut bele.

A patakmederhez már olyan hatalmas betoncsövön keresztül érkezik az esővíz, hogy egy kisebb autó is kiférne rajta. De akkor hová is folyik az a víz, ami leöblíti a WC-t, amiben lezuhanyozunk, amit elhasznál a mosó és mosogatógép?

A lefolyón keresztül a város alatti csatornarendszerbe jutva gravitációs úton érkezik a szennyvíztisztító telepre. A csapadék víz az, ami befolyik, és rögtön kifolyik. A szennyvíz pedig a tisztítás után hasonló minőségű folyadékként kerül bele a patakba. Az Eger patak a Tiszába ömlik. Ez azért fontos, mert a nagy folyók mellett levő települések általában onnan vételezik ki a vizet. Így amit már egyszer megittunk, más még egyszer megissza.

Mit tehetünk mi gyerekek? Nagyon vigyázunk környezetünk tisztaságára, a hulladékot is szelektíven gyűjtjük. A mi iskolánk másodszor kapta meg az ökoiskola címet. Egész évben sok érdekes programot szervezünk, illetve részt veszünk minden városi rendezvényen.