MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Aktuális

KGYTK országos döntő

2024. május 11. - Százhalombatta


A meghívó és program elérhető itt: Meghívó letöltése

 

További letöltések:

Versenykiírás 2023/2024-es tanév

Versenyszabályzat

Osztopáni Kristóf: Magyar királynék

rezume-osztopanikristofOsztopáni Kristóf vagyok az Illyés Gyula Általános Iskola Osztopáni Tagiskolájának 4. osztályos tanulója. Először veszek részt a tudományos diákköri munkában. Pályamunkám címe: Magyar királynék.

Mindig érdekelt a történelem, szívesen olvasok történelmi témájú szövegeket. Dolgozatomban néhány magyar királynőről és királynéról készült ismeretterjesztés célja az volt, hogy azok kerüljenek bemutatásra, akiknek életét valamilyen szempontból érdekesnek tartottam. Akiknek életútja azért volt figyelemreméltó, mert jót vagy kevésbé jót tettek az országért, népszerűek voltak az emberek között. Élettörténetük érdekes, izgalmas, tanulságos volt. Többségük a férje oldalán kötelességtudó, vagy férje halála után családjáért, gyermekéért küzdő anyaként jelent meg. Voltak olyanok, akik a rossz kormányzás vagy a nehéz idők miatt kiszolgáltatott helyzetük következtében bűnbakká váltak. Voltak olyan királynék, akik példát mutattak a vallás, a műveltség, a kultúra terjesztésében. Törvényeikkel segítették az ország gazdasági és kulturális fejlődését. A témával kapcsolatban feltett kérdésekre nem minden esetben találtam választ. Többnyire meg tudtam ismerkedni a kiválasztott királynők és királynék életével, azzal a történelmi korral, amelyben éltek. Találtam adatokat származásukra, családjukra, uralkodásukra vonatkozóan. Kevesebb információ állt rendelkezésemre arra vonatkozóan, hogy emléküket ápolják-e napjainkban. Ha igen, hogyan. Emlékeznek-e rájuk valamilyen alkalomból. A jövőben kutatásomat ezzel szeretném folytatni.