MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Aktuális

KGYTK országos döntő

2024. május 11. - Százhalombatta


A meghívó és program elérhető itt: Meghívó letöltése

 

További letöltések:

Versenykiírás 2023/2024-es tanév

Versenyszabályzat

Gelencsér Márton (4.b): Honfoglaláskori hagyományőrzés

Felkészítő pedagógus: Dr. Szijártó Henrikné
Dolgozat címe: Honfoglaláskori hagyományőrzés
Festetics Pál Általános és Alapfokú
Művészeti Iskola Böhöny

Második éve veszek részt a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciáján.

Miért ezt a témát választottam?

Szüleim mindig is fontosnak tartották a történelmünk hagyományainak ápolását, ezért általuk én is hamar megismerkedhettem ezzel a világgal. Édesapám szeretett íjászkodni, én is mindig megpróbáltam az ő felnőtt íját felajzani, de nem sikerült. Ezért 7 éves koromban megkaptam tőle az első Kassai íjamat, amit már játszi könnyedséggel tudtam kezelni. 8 éves koromban jártam először szüleimmel Magyarok Találkozóján, Bösztörpusztán. Később meglátogattuk a közelünkben lévő világhírű Kassai Lajos íjásziskoláját is. A tavalyi évben Bugacpusztán jártunk, ahol a Magyar törzsi (Kurultáj) gyűlést, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét tartották. Nagyon szép és különleges lovas bemutatót, korhű jelmezeseket láttam, de a legnagyobb élményem a nyílzápor volt. Hazaérve lelkesen fogtunk hozzá újra az íjászkodáshoz. A korabeli íjászattal való foglalkozás közelebb vitt engem a múltunk megismeréséhez és ráébresztett arra, milyen fontos hagyományaink, szokásaink ápolása.
Dolgozatomat Kassai Lajos ars poeticájával fejezem be, amely közel áll az én személyiségemhez is és mint követendő példaként állítom magam és társaim elé: „Alapvetően két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba.