MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Donkó Petra: A csecsemőkelengye változása Mihálygergén a XX. század elejétől napjainkig

rezume-donkopetraKutatásomban a csecsemőkelengye fogalmát a textíliáknál tágabb értelemben használtam. Így a ruhadivat változásán túl kíváncsi voltam arra is, hogyan változott a kiságyak, járókák, bébikompok, etetőszékek, babakocsik formája, a cumisüvegek, cumik anyaga az évtizedek során. Választ kerestem arra, hogy a múltban a csecsemő számára szükséges babakelengyét a szülők vásárolták, megörökölték vagy saját maguk készítették el.

Hipotéziseim: A csecsemőkelengye divatja 10-15 évenként változott. A gazdasági lehetőségek befolyásolták a beszerzését. Gyakori a kelengye öröklése. Napjainkhoz közeledve egyre több fénykép nyújt segítséget a változások követéséhez.

Kutatásomat a Nógrád megye északi részén, a Karancs hegy lábánál fekvő Mihálygergén végeztem. Az elöregedő, hátrányos helyzetű település lakóinak száma 603 fő.

Munkámat a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kezdtem. Sajnos, főleg csecsemőgondozással kapcsolatos irodalmat találtam, így megállapítottam, hogy a dolgozatomhoz hasonló összehasonlító kutatás még nem készült a témában. Felhívásban kértem Mihálygerge lakosságát fényképek és eredeti babakelengyék gyűjtésére. Közel 600 db képet kaptam, melyekből fotókönyvet készítettem. Napjainkhoz közeledve egyre több és jobb minőségű fénykép készült a gyermekekről. Így a fényképekkel kapcsolatos hipotézisem beigazolódott. Személyes élményeket interjúkészítéssel szereztem. A legidősebb interjúalanyom 93, a legfiatalabb, 27 éves volt.

Tévesnek bizonyult az a hipotézisem, mely szerint a csecsemőkelengye divatja 10-15 évente változott. Négy korszakot határoztam meg, amely megfelel a jelenlegi mihálygergei generációs összetételnek. Helytálló volt az a feltételezésem, hogy a térség gazdasági lehetőségei meghatározóak a csecsemőkelengye elérhetősége szempontjából.

A mihálygergei emberek fontosnak tartották munkámat, szívesen segítettek a képek, tárgyak összegyűjtésében. Élmény volt végigkövetni a különböző babakellékek anyagának, formájának fejlődését. Köszönetképpen egy kiállítással kedveskedtem a mihálygergei embereknek, amely nagy sikert aratott.