MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Eigenbrót Gréta: Geometria a foltokban

rezume-eigenbrotgretaEigenbrót Gréta vagyok, a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8. osztályos tanulója. Idén először veszek részt az ismeretterjesztő alkotás kategóriájú versenyen.

Dolgozatom címe: Geometria a foltokban.
Felkészülésemet Markovits Edit tanárnő segítette.

Azért ezt a témát választottam, mert nagyon szeretem a matematikát is és a kézimunkát is.

Anyukám és a tanárnőm foltvarrással foglalkoznak. 15 éve, mindennap látom a kész munkákat. A színek és a formák kavalkádja kíváncsivá tett, és többször is részt vettem én is foltvarró táborban. Egyes mintáknál nagy szerepe van a geometriának. Első sorban az anyagszükséglet és a szabásméretek kiszámításánál használom a matematikaórákon hallottakat. Így már nem is kérdéses, hogy miért ezt a témát választottam.

Dolgozatomban röviden bemutatom a foltvarrás történetét, a varrás során használt eszközöket, melyek nem csak a megszokott tű-cérna-olló hármast jelentik. Bemutatok két, a foltvarrók között közismert technikát, mellyel gyorsíthatják munkájukat. A dolgozat utolsó részében bemutatom egy kész munkadarab elkészítésének mentét a tervezéstől a megvalósításig.

Gyűjtöttem anyagot szakirodalomból, az interneten, anyukámtól és a tanárnőmtől.

Tervezem, hogy továbbra is foglalkozom a foltvarrással és egyre bonyolultabb mintát számolok ki, esetleg tervezek. Nagy álmom egy takaró összeállítása.