MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Aktuális

 

 

Versenykiírás 2023/2024-es tanév

Versenyszabályzat

 

 

Az előadásokról készített videófelvételek megosztásának határideje: április 17. szerda.

A megosztás helye: kutatogyerekek@gmail.com

 

 

Vörös Attila: A halfogási technikák és eszközök változása az őskortól napjainkig

rezume-vorosattilaSzabadidőmben szívesen járok horgászni, ilyenkor sok-sok kérdés felmerül bennem, többek közt, hogy mivel és miért fogta a halakat az ősember, és ez mennyit változott az idők folyamán. Feltételezésem szerint a horgászat lényege, és eszközei sok változáson mentek keresztül az évszázadok alatt, de igazán jelentős változás az elmúlt száz évben történhetett.

Már az ősembernek is a tavak, folyók védelmet és élelmet nyújtottak. A halakat nem volt annyira veszélyes elfogni, mint a vadállatokat, nem kellett annyira messzire menni a lakóhelytől, mint vadászatnál. A halat már a kőkorszakban is fogyasztották. Az őskorban kezdetleges eszközökkel emelték ki a vízi állatokat a vízből. Eleinte kézzel fogták meg a part mentén úszkáló halakat, később botokkal, majd botokra erősített kőszerszámokkal szúrták le az óvatlanul úszó állatokat. Kőből pattintott horgokat is használtak, melyeket indákra erősítettek. Indákból, növényekből kezdetleges hálókat készítettek, mely egyszerre több hal elfogására képes. Később feltalálták a tutajt, amivel a vízen beljebb merészkedtek. A következő évszázadokban továbbfejlesztették ezeket a kezdetleges eszközöket.

Napjaink horgászainak az eszközök széles választéka segít a sikeres halfogásban. A horgász egyik legfontosabb eszköze a horgászbot, melyre zsinórvezető gyűrűket és orsót szerelnek. Az orsóról a gyűrűkön át fut végig a damil, végén a horoggal.

Kérdőívet állítottam össze, amit horgászoknak osztottam ki. Többek közt kíváncsi voltam arra, folyó- vagy állóvízen horgásznak szívesebben, ki-milyen halat fogott már, milyen gyakran horgásznak, milyen etetőanyagot használnak, az alapfelszerelésen kívül milyen kiegészítőket visznek magukkal horgászatkor.

A kutatómunkám során gyűjtött információkból a következő megállapításokat vonhattam le, melyek igazolták feltételezéseimet. Az ősember kifejezetten táplálékszerzés céljából, a természetben keze ügyébe kerülő eszközökkel fogta a halakat. Amikor tutajokat, csónakokat majd hajókat építettek, már nem csak a parton, hanem a nyílt vizeken is zsákmányhoz juthattak. A múlt évszázadban elkezdték szabályozni a horgászatot, bevezették a horgászengedélyt. A horgászás már nem csak táplálékszerzést, hanem a szabadidő kellemes eltöltését is szolgálja. Szépen lassan a természetes anyagokból készült botokat, zsinórokat felváltotta a műanyag. Minden alapvető és kiegészítő felszerelésből széles választék áll a horgász rendelkezésére. Vásárláskor nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, nem csak a botra, hanem a szerelékre vonatkozóan is. Sajnos meg kellett említenem az egyre nagyobb méreteket öltő környezetszennyezést is, mely nem csak a vízben, hanem a partokon is látható. Az állatok és a növények háborítatlan mindennapjaiba férkőzünk be, ne károsítsuk, pusztítsuk őket felelőtlen viselkedésünkkel!