MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Aktuális

 

 

Versenykiírás 2023/2024-es tanév

Versenyszabályzat

 

 

Az előadásokról készített videófelvételek megosztásának határideje: április 17. szerda.

A megosztás helye: kutatogyerekek@gmail.com

 

 

Keresztesi Marcell és Szikra Benedek: Iskolánk névadója: Demjén István budafoki lelkész

rezume-keresztesimarcellszikrabenedekKeresztesi Marcell és Szikra Benedek
Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola
Budapest, Rákóczi u. 16.

Kutatásunk témája Demjén István református lelkipásztor élete volt. Azért választottuk őt, mert ettől a tanévtől vált református egyházi fenntartásúvá iskolánk, és felvette a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola nevet.

Dolgozatunk középpontjában budafoki tevékenysége állt. Elsődleges és másodlagos források, személyes beszélgetések, írott visszaemlékezések által rajzoltuk meg Demjén István történeti portréját. A Budapest-Budafoki Református Egyházközség Levéltárában végeztünk kutatásokat az iktatások, levelezések között. A fényképek kevés száma és rossz minősége abból adódott, hogy csak fekete-fehér képek készültek, azok sem stúdió-körülmények között. A történelem viharában pedig több fotó el is tűnhetett. A felhasznált irodalmat nagyrészt témavezetőnk könyvtárából szereztük be.

A tudományos mű felosztása kronologikus; Demjén István életének fő pontjai szerint halad. Néhol kitekintést adtunk országos történelmi eseményekre, egyháztörténeti tényekre. Így helyeztünk makrotörténeti aspektusba a budafoki eseményeket. Külön fejezetet az 1945 utáni eseményeknek szenteltünk, hiszen az akkori eseményeket fontos volt precízen elhelyezni. Demjén István budafoki szolgálatából is kiemeltünk pár hangsúlyos elemet, mint például a cserkészmozgalmat, a nyári táborokat, kirándulásokat és mindenekelőtt a templomépítést. Ezekben nagy segítséget nyújtott az Egyházközség által kiadott könyvecske, amelyben Demjén István maga emlékezik vissza több eseményre is.

A dolgozat készítése közben megismerkedtünk kutatási módszerrel, tudományos dolgozat elkészítésének fortélyaival.

A dolgozat „tárgya", azaz Demjén István református lelkész élete inspiráló volt. Mindkettőnk számára példává vált.