MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Aktuális

 

 

Versenykiírás 2023/2024-es tanév

Versenyszabályzat

 

 

Az előadásokról készített videófelvételek megosztásának határideje: április 17. szerda.

A megosztás helye: kutatogyerekek@gmail.com

 

 

Berkovics Aliz: Feledésbe merülő múltunk, avagy egy helytörténeti kiállítás megszületése

berkovicsalizFelkészítő tanárom: Papp Katalin

Előző KGYTK-s munkámban a volt zalabéri kastéllyal foglalkoztam. Kutatásom során tapasztaltam, hogy nagyon kevesen ismerik, illetve akik ismerik, azok felejtik a múltat. Mikor dolgozatom elkészült, többen is érdeklődéssel olvasták el. Új tudományos diákköri munkám témáját keresve vetődött fel bennem, hogy szükség lenne egy állandó helytörténeti kiállításra a faluban. Ezt szerettem volna megtervezni és megvalósítani. Kettős célt tűztem ki magam elé. A kiállítás egyrészt információforrás lehetne településünk múltjáról, mindenki számára érthető, áttekinthető formában. Másrészt itt őrizhetnénk a ma még összegyűjthető tárgyakat, képeket, iratokat, amelyekre a közeljövőben pusztulás várna.

Az alábbi kérdésekre kerestem a választ:

  • Mennyire tudok visszamenni az időben?
  • Mely intézmények tudnak segítségemre lenni?
  • Milyen teendőim lesznek a kiállítás megszervezésében?

Számba vettem az előttem álló feladatokat. Munkám egyik része tehát a kutatás, információgyűjtés, másik része a kiállítás megszervezése.
Az információgyűjtés során felvettem a kapcsolatot a Göcseji Múzeummal, a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltárral és a helyi Plébánia Hivatallal. Interneten Zalabér témájú cikkeket böngésztem, és megkerestem azok szerzőit. Anyagot gyűjtöttem könyvekből is, elsődlegesen a Historia Domusból. A lakosság körében fotókat, dokumentumokat, tárgyakat gyűjtöttem, interjúkat készítettem. A szervezőmunka része volt a kiállítás helyszínének kiválasztása és előkészítése, a kiállítással és a megnyitóval kapcsolatos dokumentumok (pl. prospektus, meghívó) megtervezése. A kiállításhoz a könnyebb tájékozódás érdekében Kiállítás kalauzt is összeállítottam. Dolgozatomhoz CD mellékletet készítettem, ami a kiállítás összes anyagát tartalmazza.

Szeretném a kiállítást mindenképpen interaktívvá tenni, hogy a fiatalok megismerjék az egyes eszközök, tárgyak működését. Remélem, terveimnek az a része is megvalósul, hogy a vakok és gyengén látók számára Braille-írással feltüntetem a fontosabb információkat.
Munkámat összegezve: érdekes, izgalmas területre találtam ezzel a témával. Élveztem az emberekkel való beszélgetést, főként az érintett meg, hogy „mesélőim" milyen lázas izgalommal idézik fel emlékeiket.

Hiszem, hogy ezzel a kiállítással méltó emléket állítok Zalabér történelmének, és bízom abban, hogy az utókor jobban megbecsüli maradék értékeinket. Talán egy kicsit büszke lehetek magamra, hogy alig 15 évesen – igaz, családi segítséggel – valami maradandót alkottam szülőfalumnak, Zalabérnek.