MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Horváth Evelin: Interjúk

 

 

Evelin az elmúlt évi ÉSZ-ben egy novellával mutatkozott be a Diákrovatban, ezúttal két interjút közlünk tőle. Mindkettő megjelent az általa szerkesztett VIMIVIRA nevű diákújságjában is.

 

Interjúk


Új év, új étkeztetővel

 

Interjú Katona Andreával, a Vásártér.Bt élelmezésvezetőjével

 

A Zalabéri Önkormányzat január 1-jétől felbontotta a szerződését az Atroplusz Kft.-vel, és egy új céggel, a Vásártér. BT-vel kötött újat az iskolai menzai étkeztetés biztosításához. Megtudtuk, hogy az új étkeztetők kedvezőbb árral nyerték el a versenytárgyalást. Úgy gondoltam, hogy minden menzást érzékenyen érint e téma, ezért az élelmezésvezetővel készítettem egy interjút. Ezúton is megköszönöm neki, hogy válaszolt kérdéseimre.

 

1. Azt hallottam, hogy Önök azért nyerték el a közbeszerzési pályázatot, mert olcsóbb kínálattal álltak elő. Igaz ez? Mennyivel adják olcsóbban menzai termékeiket, mint mások?
Minden közbeszerzés árverseny alapján történik, de mi mindig is egy alapvető minőséggel dolgozunk, ez alapján vannak az áraink kikalkulálva, ezen az árakon adtuk be előző pályázatunkat is tavaly. Sajnos tavaly ezek az árak magasnak bizonyultak. A vállalati politikánk szerint infláció nem volt, így úgy gondoltuk, nem szükséges az árak emelése a mostani pályázatban, bár versenytársunk, aki előzőleg megnyerte a közbeszerzést, nem így gondolta, jóval megemelte a menza árat. De nagy előnyünk az is, hogy közelebbről szállítjuk számotokra az ebédet, így kevesebb a szállítási költségünk.

 

2. Gyakran elhangzik az a régi közmondás, hogy „Olcsó húsnak híg a leve.". Híg lesz a leve? Vagyis mire számíthatunk a minőséget illetően?
Sajnos ezt a mondatot nem értem, mivel nem olcsóbb, ami azt jelenti, hogy a tavalyi árakon lesz az ebéd, nem drágult egyéb alapvető élelmiszer sem. De minket alapvetően kötnek ÉMI rendeletek, amik az ételek összetételét, minőségét és mennyiségét szabályozzák, ezen nem tud egyetlen egy közétkeztető sem változtatni, ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, és szankcionálják. Nagyon reméljük, az ízekkel is meg lesztek elégedve ebben a „sótlan" világban!

 

3. Amennyiben nem nyújtanak alacsonyabb minőséget, akkor ezt hogyan sikerül elérni alacsonyabb ár mellett?
Nem alacsonyabb az ár! (Az interjú levelezés útján valósult meg, ezért nem állt módomban pontosítani a kérdésemet. A versenytárgyaláson kínált alacsonyabb árra gondoltam. Szerk.)

 

4. Milyen ételekre számíthatunk? Főzelékre, főzelékre és főzelékre? Esetleg reménykedhetünk újításokban?
Ezt miből gondolod? Főzelék minden étlapon van, egy héten egyszer kötelező adni az iskolában, óvodában egy héten kétszer. Nem tudjuk mi a nálatok megszokott, de mi megpróbálunk a változatosságra törekedni. Nem szeretjük mással összehasonlítani magunkat, de reméljük, sikerül az igényeiteknek megfelelni, kérjük, ha valami nem tetszene, jelezzétek. Minden adagoló konyhán véleménynyilvánítási lapot helyeztünk el, amely mutatja, mit szeretnének a gyerekek enni. Ezt havonta gyűjtjük össze. Legyetek szívesek, ne csak hamburgert és pizzát írjatok erre a lapra. 

Egy kis bemutatkozást cégünkről: a honapunkon mindenki elér bennünket, az aktuális étlapot is megtaláljátok; Pakod fülre kell kattintanotok. www.vasarterbt.hu

 

- Köszönöm az interjút, mindenkinek jó étvágyat kívánok!
(H.E.)

 

Latin zene, tüzes hangulat
Interjú Szabó Renáta, zumbaoktatóval

 

Horváth Evelin vagyok, a Vimivira főszerkesztője. Azzal a szándékkal keresem fel, hogy interjút kérjek Öntől. Tudom, hogy évek óta tart zumbaórákat, hiszen jómagam is részt veszek ezeken. Valójában ez ösztönzött leginkább arra, hogy jobban megismerjem a tánc iránti elkötelezettségét, a motivációit.
- Mikor hallott először a zumbáról? Miért pont e műfaj iránt érdeklődött?
A zumbáról 2008-ban hallottam először. A táncos mozgásforma miatt érdekelt.
- Miért döntött úgy, hogy elkezd táncolni? Mit várt a tánctól?
Mindig is szerettem táncolni, hisz néptáncoltam is több éven keresztül. De ez egy olyan stílus, ami teljesen magával ragadott.
- Mit jelent az Ön számára a tánc? Miben segíti önt?
A zumba a szenvedélyem lett. Észre sem veszem, hogy az órán ugrálok, pörgök, forgok, esetenként kitörést végzek, egyszerűen csak felszabadult vagyok, és élvezem a zenét, a hangulatot a csoportjaimból áradó energiát.
- Nem olyan régen elvégzett egy zumbaoktatói képzést. Mi késztette erre?
Hivatalossá szerettem volna tenni, hogy oktatok, ezért végeztem el az oktatói tanfolyamot.
- Biztosan van táncos példaképe. Elárulná, hogy ki ő? (Miért ő?)
Nincs konkrét példaképem, rengeteg tehetséges zumbaoktatót ismertem meg; mindenkinek más a mozgáskultúrája. Szívesen megyek vendégoktatónak más helyekre, és már volt arra is példa, hogy nálunk jártak vendégoktatók.
- Mi a célja a jövőben ezzel a tudással?
Ezt a hangulatot és eufóriát szeretném átadni még sok-sok embernek. Latin zene, tüzes hangulat, könnyen elsajátítható koreográfiák, egy óra buli, egy óra izzadás, egy óra kikapcsolódás... ez a ZUMBA!
- Renátát hallgatva Johnny Castle (Patrick Swayze) tanítása járt a fejemben a Dirty Dancing című filmből: „Tánc közben az lehetsz, ami csak lenni akarsz abban a pillanatban."
Azt hiszem, mindnyájunknak érdemes lenne megízlelni azt a bizonyos pillanatot. Jól gondolom?

 

Renáta, köszönöm a beszélgetést.