Aktuális
Bogdán Richárd, Szalay Milán - Hogyan vehetjük ki a rézgálicot és a konyhasót a rézgálicoldat és a konyhasóoldat elegyéből?
Természetismeret szakkörön kristályokat állítottunk elő különböző oldatokból. Előállítottunk réz-szulfát, konyhasó, trisó, nikkel-szulfát, kobalt-klorid kristályokat. Megtetszettek nekünk az előállított változatos alakú és szép kristályok.
Azt a problémát szerettük volna megoldani, hogy „Hogyan vehetjük ki a rézgálicot és a konyhasót a rézgálicoldat és a konyhasóoldat elegyéből?"
A probléma megoldásához alkalmaztuk a megfigyelés, a mérés, a leírás, a kísérletezés tapasztalati megismerés módszereit.
A probléma megoldásához elméleti ismereteket gyűjtöttünk az elválasztás lehetőségeiről. Információkat gyűjtöttünk a rézgálicról és a konyhasóról is, azért hogy jobban megismerjük a szétválasztandó anyagokat. Ezt követően próbálkoztunk szűréssel, bepárlással és kristályosítással.
Azt tételeztük fel, hogy szét lehet választani szűréssel, bepárlással, kristályosítással. Azt tapasztaltuk, hogy szűréssel és bepárlással nem lehet a szétválasztást elvégezni. A kristályosításkor azt tapasztaltuk, hogy kristályosító madzag segítségével egy részét ki tudjuk venni a rézgálicnak és a konyhasónak kristályok formájában az elegyből.
A problémát nem sikerült megoldani teljesen. Szükségesnek tartjuk, hogy tovább fejlesszük a szétválasztás módszerét.
Bogdán Richárd – Szalay Milán 6.o.
Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola