MESTER és TANÍTVÁNYA

Tóth István: A természettudomány kutatásmódszertanának adaptációs lehetőségei 10-14 éves tanulók tudományos diákköri munkáinak megvalósításához
Megtekint...

Hasznos linkek

A projektet támogatták:

 

Nemzeti Tehetség Program

logo nemzeti tehetsegprogram

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 emet  logo fekvo szines rgb png

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

logo emberi eroforrasok miniszteriuma

Bogdán Richárd, Szalay Milán - Hogyan vehetjük ki a rézgálicot és a konyhasót a rézgálicoldat és a konyhasóoldat elegyéből?

esz 201407 bogdanszalayTermészetismeret szakkörön kristályokat állítottunk elő különböző oldatokból. Előállítottunk réz-szulfát, konyhasó, trisó, nikkel-szulfát, kobalt-klorid kristályokat. Megtetszettek nekünk az előállított változatos alakú és szép kristályok.

Azt a problémát szerettük volna megoldani, hogy „Hogyan vehetjük ki a rézgálicot és a konyhasót a rézgálicoldat és a konyhasóoldat elegyéből?"

A probléma megoldásához alkalmaztuk a megfigyelés, a mérés, a leírás, a kísérletezés tapasztalati megismerés módszereit.

A probléma megoldásához elméleti ismereteket gyűjtöttünk az elválasztás lehetőségeiről. Információkat gyűjtöttünk a rézgálicról és a konyhasóról is, azért hogy jobban megismerjük a szétválasztandó anyagokat. Ezt követően próbálkoztunk szűréssel, bepárlással és kristályosítással.

Azt tételeztük fel, hogy szét lehet választani szűréssel, bepárlással, kristályosítással. Azt tapasztaltuk, hogy szűréssel és bepárlással nem lehet a szétválasztást elvégezni. A kristályosításkor azt tapasztaltuk, hogy kristályosító madzag segítségével egy részét ki tudjuk venni a rézgálicnak és a konyhasónak kristályok formájában az elegyből.

A problémát nem sikerült megoldani teljesen. Szükségesnek tartjuk, hogy tovább fejlesszük a szétválasztás módszerét.


Bogdán Richárd – Szalay Milán 6.o.
Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola